"Opfølgende aftale ifm. Klimaftale for energi og industri mv."
Det er overskriften på aftalen, der 30. oktober er indgået mellem parterne for Klimaftale for energi og industri mv. af 22. juni 2020. I aftalen lyder det bl.a.:
"Partierne er endvidere enige om, at der afsættes 410 mio. kr. i 2021, 500 mio. kr. i 2022, 455 mio. kr. i 2023, 375 mio. kr. i 2024 og 545 mio. kr. årligt i 2025 og 2026, 240 mio. kr. i 2027, 260 mio. kr. i 2028, 280 mio. kr. i 2029 og 300 mio. kr. i 2030 (opgjort i 2020-priser og inklusiv afledt afgiftstab) til tilskudspuljer til udfasning af olie- og gasfyr, herunder en pulje til afkobling fra naturgasnettet og til udrulning af fjernvarme. Den konkrete udmøntning aftales mellem partierne på baggrund af et oplæg fra regeringen."
Hele aftalen kan hentes >her<
Foreningen Danske Kraftvarmeværker har afholdt ekstraordinær generalforsamling den 5. oktober 2020.
På den ekstraordinære generalforsamling blev forslag til vedtægtsændringer enstemmigt vedtaget. Hermed skifter foreningen pr. dags dato navn til Foreningen Decentral Energi.
”Bestyrelsen er glade for at vores vedtægter nu er ændret, således at der er åbnet op for udvidelse af medlemskredsen” udtaler Tage Meltofte. ”Dette gør os til en bredere forening hvor vi nu kan varetage såvel de energiforbrugende som de energiproducerende virksomheders interesser”
Desværre ser vi os nødsaget til at aflyse ÅRETS ENERGIKONFERENCE på Christiansborg onsdag den 7. og torsdag den 8. oktober 2020!
Foreningen Danske Kraftvarmeværker aflyser Energipolitisk Åbningsdebat den 7. og 8. oktober 2020 på Christiansborg grundet den seneste udvikling i smittespredning af Corona-virus samt opfordringen fra sundhedsmyndighederne om at begrænse sociale aktiviteter.
”Det er med stor beklagelse, at vi må aflyse vores energikonference, som vi for 20. år i træk skulle afholde på Christiansborg”, udtaler formand for Foreningen Danske Kraftvarmeværker Tage Meltofte. Men vi lover, at vi er stærkt tilbage igen i 2021 med et spændende program.
For yderligere information kontakt:
Formand Tage Meltofte, mobil 61 20 75 82
Direktør Niels Larsen, mobil 20 34 36 22
Den 22. juni blev en bred politisk enighed udmøntet i en klimaaftale med henblik på at udvikle, udbygge og integrere grønne teknologier i energisektoren og industrien.
I aftalen lyder det:
"Aftalen skal bane vejen for globalt lederskab inden for vedvarende energi og sikre en ambi-tiøs grøn omstilling af industrien. Med aftalen står Danmark foran en ambitiøs udbygning af grøn energi og en markant satsning på fremtidens grønne teknologier, såsom CO2-fangst og Power-to-X. Samtidig er der behov for en målrettet energieffektiviseringsindsats, særligt i in-dustrien, så vi kan sænke forbruget af fossile brændsler samt spare på den grønne energi.
Hertil skal danskernes varme være grøn. Det betyder, at det sorte valg skal være dyrere og det grønne billigere. Olie- og gasfyr skal udfases og udskiftes med grønne alternativer."
Aftalen indeholder følgende initiativer:
Etablering af verdens første energiøer | Overgang til markedsdrevet udbygning af solceller og landvind | Fremtidens grønne teknologier – Power-to-X og fangst af CO2 |
Grøn omstilling af industrien | Støtte til biogas og andre grønne gasser | Energieffektiviseringer |
Grøn omlægning af varmeafgifter | Fremme af udnyttelse af overskudsvarme | Udfasning af individuelle olie- og gasfyr |
Grøn fjernvarme | Bæredygtighedskrav til biomasse til energi | Grøn transportpulje |
Transport | Udvikling af bedriftsregnskaber i landbruget | Grøn skattereform |
Klik her for at hente hele aftaleteksten som pdf eller klik ind under nyheder på Finansministeriets hjemmeside, fm.dk.
Rapporten, der blev offentliggjort i marts 2020, fylder 154 sider og kan hentes som pdf:
Nedenfor er et lille udtræk:
Traditionel kraftvarmes betydning fortrænges af sol og vind
Stigende mængder elektricitet baseret på vind og sol vil i vid udstrækning kunne fortrænge brændselsbaseret elproduktion. Det vil også betyde et mindre fokus på kraftvarme, som traditionelt har været rygraden i det danske energisystem. Brændselsbaserede kraftværker skal primært fungere som backup for vind og sol i perioder, hvor vinden ikke blæser og solen ikke skinner, hvis de da ikke udkonkurreres af udveksling af elektricitet over store afstande med andre lande, energilagre i form af fx batterier eller fleksible forbrugsløsninger.
Biomasse
Klimarådet forventer, at biomasse til kraftvarme gradvist vil blive reduceret i takt med, at eksisterende fjernvarmeaftaler udløber, og at rammevilkår tilpasses, så de bedre afspejler samfundsøkonomien. På den måde vil alternative løsninger som varmepumper, geotermi og overskudsvarme vinde frem. I stedet bør biomassen bruges de steder, hvor den gør mest gavn, og hvor elektrificering er vanskelig. Det gælder især materialer og brændstoffer til skibe, fly og dele af den tunge transport. Biomasse er på globalt plan en begrænset ressource, som kun i begrænset grad vil kunne dække det danske energibehov.
Affaldsforbrænding
På affaldsområdet har Danmark historisk brændt affald af til energiformål, men i en klimaneutral fremtid vil affaldsmængderne højst sandsynligt være mindre. Affaldsmængderne skal reduceres ved i højere grad at tænke i genanvendelse af produkter og mindre madspild. Dette taler for, at den danske kapacitet til forbrænding af affald bliver reduceret i fremtiden.